Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Källa: Utrikespolitiska institutet

 

Filmtips

Vi vill gärna tipsa om användbart material för att diskutera Afghanistan, förtryck och mänskliga rättigheter. Här kommer ett urval, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för.

 

Åk F-6

FN & UNICEF – en översiktsfilm om FN och barnkonventionen – Många av världens barn lever i krig och fattigdom. FN bildades efter andra världskriget för att förhindra fler krig. Men FN arbetar också för mänskliga rättigheter, förbättrad hälsa och ökad jämställdhet.

Den osynliga flickan – Animerat drama. 11-åriga Parvana bor med sin familj i den talibanstyrda staden Kabul i Afghanistan. Hennes pappa lever på att hjälpa människor att skriva brev och Parvana är ofta med honom på marknadsplatsen. När pappan fängslas förändras allt. Kvinnor får inte vistas utomhus utan manligt sällskap och varken Parvana, hennes mamma eller syster kan gå ut och handla mat. Fast besluten att rädda familjen och befria sin pappa klär sig Parvana till pojke och ger sig ut på ett livsfarligt uppdrag.

 

Åk 7-9

Afghanistan – kultur och historia – En film om Afghanistan som land tillbaka i tid. Ett land som i olika omgångar och av olika anledningar har legat i krig sedan Kalla kriget 1979.

Afghanistan – enorma problem – Filmen ger belyser och förklarar vad som behövs för ett välmående land och vad Afghanistan har för motgångar för att kunna bli det. Detta innan talibanerna tog över makten igen i augusti. Filmen ger en bakgrund för att kunna diskutera det som nu händer i landet.

Sonita – Dokumentär. Sonita vill bli en berömd artist och rappare. Men i Iran där hon bor som illegal flykting med delar av sin familj, får kvinnor inte sjunga. Hemma i Afghanistan planerar familjen att gifta bort henne för pengar för att ha råd att betala för broderns giftermål. Sonita väljer att rappa om sitt dilemma och hon gör det bra! En dokumentär om en kvinnas situation i en del av världen där rättigheterna som kvinna är högst begränsade.

Malala – vägen till Nobels fredspris – Dokumentär. Malala Yousafzai blev snabbt en förebild för miljoner flickor efter att ha stått upp gentemot talibaner för sin egen och andra flickors rätt till utbildning. Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvud och nacke av talibantrogna. I den här filmen reser regissören Mohsin Abas för att träffa Malalas vänner och samtidigt belysa de försämrade villkoren för kvinnors rättigheter. Tips! Boklåda finns också – Jag är Malala; Yousafzai, Malala.

Perspektiv på världen – Krig och konflikt – 1948 antogs FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den slår fast att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Dessutom finns Genèvekonventionen om civilas rättigheter i krig. Men många länder bryter mot överenskommelserna. En sjättedel av världens barn lever i eller i närheten av väpnade konflikter, det motsvarar 357 miljoner. De allra farligaste länderna är Afghanistan, Somalia och Syrien.

Barn till salu: Bacha bazi i Afghanistan – Utbildningsklipp. I exempelvis Afghanistan och Pakistan finns ett fenomen som kallas bacha bazi – lek med pojkar. Unga, fattiga pojkar kidnappas eller säljs av sina föräldrar. De kläs i kvinnokläder och tvingas dansa på fester. Efter festerna händer det att äldre män bjuder på pojkarna. Pojken eller pojkarna måste följa med den högstbjudande hem. Ofta blir de utsatta för våldtäkt.

Varför krig? – I den här filmen speglas både samtida och historiska orsaker till krig.

Krig och fred – I den här filmen undersöks det vad krig är, varför det blir krig och vilka regler som finns i krig. Bland annat får man veta vilken roll FN har i konflikter, samt vilka konsekvenser som krig för med sig. Passar för både högstadiet och gymnasiet.

 

Gymnasiet

Mitt land, mitt liv, min skola: Afghanistan del ett – att vara elev – Hur ser ett klassrum ut i Afghanistan? Vad har en afghansk elev med sig för erfarenheter från skoltiden i hemlandet? 19-åriga Najmeh Payanzadeh berättar om sin skolgång, kantad av våld och flykt, men också glädje. Hör också Pia Karlsson, Sveriges främsta expert på Afghanistans skolsystem, om framväxten av utbildningsväsendet i ett land sargat av krig och konflikt – från historia till nutid.

Lone survivor – Verklighetsbaserat actiondrama. Fyra Navy Seals på ett hemligt uppdrag, Operation Red Wings, för att neutralisera den ökända Talibanledaren Ahmad Shah i juni 2005. Finns även att boka som boklåda.

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Afghanistan, förtryck och mänskliga rättigheter.