Elsa Lakholm, om Malins besök på Nils Holgerssonskolan i Simrishamn 24 oktober 2019

 

Hur kom det sig att ni ville arbeta med Blodssystrar?

Vi arbetar ofta med film som underlag för skrivande och reflektion (multimodalt arbetssätt). När jag såg ert erbjudande kändes det som en mycket lockande möjlighet att få träffa en kvinna som gjort en angelägen film som visats internationellt och som vi dessutom hade möjlighet att diskutera tillsammans med Malin.

​Hur såg ert upplägg ut vad gäller samarbetet med Malin?

Som förberedelse har vi pratat om dokumentärfilm och “filmens språk” och när Malin kom hit började vi med att se filmen och sedan samtal och reflektion kring det vi sett.

​Vad har Malins besök gett eleverna och dig/er som pedagog/er?

Ett antal av elevernas skriftliga reflektioner:

1. Vad gav besöket av dokumentärfilmare Malin Andersson dig?
Det gav mig en större inblick i hur politikers barn kan påverkas av deras föräldrars åsikt. Och hur långt tid mardrömmar kan finnas kvar efter våldtäkter. Det var en film med mycket kärlek men också mycket sorg. Men systrarna hade alltid varandra och så borde det vara med alla syskon. Jag tycker det är modigt att man vågar vara så öppen och berätta så som de gör om sitt liv.

Vad skulle kunna göras bättre eller annorlunda vid ett sådant besök?
Kanske att klassen skulle få vara lite mer delaktig och att försöka se lite mellan raderna, och diskutera ännu mer. Eftersom filmen handlar om viktiga frågor.

2. Vad gav besöket av dokumentärfilmare Malin Andersson dig?
Jag tyckte att det var bra, för att man fick se filmen men sen så fick man höra vad hon hade att säga innan och efter filmen.

Vad skulle kunna göras bättre eller annorlunda vid ett sådant besök?
Lite mer av deras historia så att man fick veta lite mer av dem.

3. Vad gav besöket av dokumentärfilmare Malin Andersson dig?
En intressant film om vad Johanna och Julia har varit med om samt hur deras liv ser ut. Också intressant att veta hur Malin tänkte när hon regisserade filmen.

Vad skulle kunna göras bättre eller annorlunda vid ett sådant besök?
Jag vet inte mycket som man skulle kunna ändra på. Det var bra som det var, tycker jag. Dock att visa den längsta klippningen av filmen skulle vara kul att se, men det skulle kanske bli för långt.

4. Vad gav besöket av dokumentärfilmare Malin Andersson dig?
Jag tyckte att besöket var bra och lite lärorikt, det visade lite mer om hur man gör en dokumentär film. Alltså hur lång tid det tar, hur man får kontakt med aktörerna och lite hur man gör själva filmen.

Vad skulle kunna göras bättre eller annorlunda vid ett sådant besök?
Inget jag kan komma på för tillfället, jag tyckte det var bra så som det var.

5. Vad gav besöket av dokumentärfilmare Malin Andersson dig?
Jag fick se en mycket intressant film vilket jag är väldigt glad för. Den väckte många känslor och det var spännande att få föra vidare ens tankar direkt till Malin efteråt eftersom hon vet i princip allt kring historien. Upplevelsen var unik och jag är väldigt tacksam över att ha fått vara med och diskutera en films innehåll med själva skaparen.

Vad skulle kunna göras bättre eller annorlunda vid ett sådant besök?
Det var ett bra upplägg som det var. Emellanåt blev det en aning tyst när vi hade slut på frågor, men det går nog inte att göra något åt. Själva besöket av henne var ju bra för att vi kunde ställa frågor om filmen till henne. Hon svarade ju på en massa med frågor som vi annars bara hade suttit och grubblat på.

Vad gav besöket av dokumentärfilmare Malin Andersson dig?
Hon gav mig litte perspektiv på hur folk lever sitt liv och hur folk har det. Och så fick vi prata med on och ställa frågor.

Vad skulle kunna göras bättre eller annorlunda vid ett sådant besök?
Återbesök några år efter hade varit kul att se på filmen.

6. Vad gav besöket av dokumentärfilmare Malin Andersson dig?
Det gav mig en insikt i andras liv och hur andra har det och anpassar sig efter sin uppväxt, och jag tyckte att hon verkade närvarande och intresserad av ämnet själv.

Vad skulle kunna göras bättre eller annorlunda vid ett sådant besök?
Kanske skulle vi kunnat prata mer om film genren dokumentär istället för scener i filmen.

7. Vad gav besöket av dokumentärfilmare Malin Andersson dig?
Jag tyckte att det var bra och lite coolt att träffa själva hon som hon som har gjort filmen det blev mer realistiskt på ett sätt.

Vad skulle kunna göras bättre eller annorlunda vid ett sådant besök?
Jag tyckte att allt var bra och att efter filmen när Malin prata om filmen och att vi fick ställa frågor och ett svar av någon som verkligen vet.

8. Vad gav besöket av dokumentärfilmare Malin Andersson dig?
Jag tyckte det var bra att hon kom och visa ett sådant bra och viktigt budskap. Det gjorde så att man tänkte mer på hur viktigt det är att vara kompisar med alla och inte tjafsa och sånt.

Vad skulle kunna göras bättre eller annorlunda vid ett sådant besök?
Det var bra som det var, vi kunde ställa frågor till hon så vi fick reda på mer och det var bra.

9. Vad gav besöket av dokumentärfilmare Malin Andersson dig?
Lärde mig hur dem gjort filmen och att man inte behöver ha massa repliker. Jag tyckte det var bra, filmen var bra och jag gillade att det var verklighetsbaserat.

Vad skulle kunna göras bättre eller annorlunda vid ett sådant besök?
Tyckte att det hade kunnat vara bättre om dem två tjejerna var med eller om dem hade t.ex. prata med oss via Skype om dem inte hade kunnat komma, jag tycker det är bra eftersom då kan man ställa fler frågor och får svar. Information om hur det kunde vara att ta del av olika partier i ett annat land och hur det kan leda till olika konsekvenser och konflikter. Information om hur ensidiga äktenskap och relationer kan vara i andra länder. Det var ett bra koncept att man fick vara med på när båda systrarna gjorde saker och vad dom tyckte om olika saker, så jag har ingen direkt idé om hur den skulle kunna bli bättre.

10. Vad gav besöket av dokumentärfilmare Malin Andersson dig?
Man fick lära sig lite nya saker och man fick insikt för hur man filmar och sånt.

Vad skulle kunna göras bättre eller annorlunda vid ett sådant besök?
Man skulle kunna göra egna filmer eller något i den stilen. alla hade nog tyckt det var kul.

Har Malins besök inspirerat till vidare arbete med film/filmskapande? Hur i så fall?

Malins besök var mycket inspirerande, eleverna fick god hjälp till att gå ytterligare ett steg i sin reflektion kring det de sett. Eget filmskapande står också högt på önskelistan.

Vad skulle kunna göras bättre om ni skulle genomföra ett liknande projekt än en gång?

Praktiskt arbete med att göra film, ev. sekvensfilmer där eleverna bidrar med varsin sekvens kring något tema. Vägar/tekniker för att bli skarpare på att “läsa” film.

Hur fick ni reda på erbjudandet ”En halvdag med filmproducenten Malin Andersson”?

Jag såg erbjudandet på AV Media Skånes hemsida. ”Toppenfint!” tänkte jag som gillar att använda film i undervisningen, men behöver mer fortbildning inom området.