Många filmer i vår Mediekatalog är baserade på verklighet och skildrar en sann historia. Det finns många berättelser och livsöden att lära av och diskutera kring. Tänk till exempel så många som gått före i historien och kämpat för något för egen skull, men också för andra och för dem som kommit efter. Kanske är de verklighetsbaserade filmerna inte alltid så lätta att hitta vid sökning – därför listar vi några här! Vi har plockat ut 19 filmer som lämnat ett starkt avtryck efter visning.

 

Filmtips

Detta är endast ett urval, utan rangordning, med tema för olika ämnen och för olika målgrupper. Tänk på att en film som till exempel passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för.

 

19 utvalda guldkorn

1. Quo vadis, Aida? – Bosnien, juli 1995. Aida är översättare för FN i den lilla staden Srebrenica. När den serbiska armén övertar staden söker tusentals medborgare skydd i FN-lägret, bland dem Aidas man och två söner. Alla får inte plats och situationen blir alltmer kaotisk. Från sin position som tolk åt ledningen hör och ser hon vad som är på väg att hända. Men hur långt kan hon gå för att rädda sin egen familj?  Målgrupp: Från 15 år.

2. Psykos i Stockholm – En mamma och hennes dotter är på väg till Stockholm för att fira dotterns 14­-årsdag. Redan på tåget börjar mamman uppföra sig konstigt och dottern befarar att ett sammanbrott är på väg. Trots varningstecknen försöker de genomföra semestern som planerat. Men tillståndet trappas upp och dottern lämnas ensam och får under några magiska dagar och nätter utforska Stockholm på egen hand. Målgrupp: Från 13 år.

3. Jorden vi ärvde – Familjen Jarjeau har varit lantbrukare i generationer. Både far och son arbetar på gården, men sonen är på gränsen till ett sammanbrott. Han har drivor av skulder och pappan gör inte livet lättare. Trots kärleken till fru och barn känner Pierre att han sjunker ner i avgrunden. Målgrupp: Från 15 år.

4. Tigrar – En film om att jaga den stora drömmen. En film om fotboll, kärlek och att jaga den stora drömmen – med livet som insats. En skildring inifrån de stora arenorna, de drogfyllda festerna och de snabba bilarna. Men också berättelsen om en ung mans brinnande besatthet, fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar. Snart är det inte längre en kamp om att vinna eller förlora, utan om att överleva. Målgrupp: Från 13 år.

5. I Guds namn – Alexandre bor i Lyon tillsammans med sin fru och barn. En dag får han reda på att den katolska präst som utnyttjade honom som ung än idag jobbar med barn. Alexandre bestämmer sig för att göra något åt saken och snart ansluter sig ytterligare två av prästens offer, François och Emmanuel. Tillsammans gör trion allt i sin makt för att ställa en av världens mäktigaste institutioner mot väggen samtidigt som de bearbetar sina egna barndomstrauman. Målgrupp: Från 15 år.

6. Flykten från DDR – Östtyskland 1979. Utleda på diktaturens förtryck har familjerna Strelzyk och Wetzel i största hemlighet ägnat lång tid åt att själva sy och snickra ihop en luftballong. Deras plan är att fly till friheten i väst, men efter att deras första försök misslyckats vet regimen att något stort är på gång. Med den största styrka Stasi kunnat mobilisera blir både förberedelserna och själva flykten en kamp mot klockan där varje sekund är avgörande. Målgrupp: Från 13 år.

7. Te Ata – Mary Thompson Fisher, en kvinna som sprängde kulturella gränser, blev en av Amerikas ursprungsbefolknings största skådespelare. Hon föddes i ett indianreservat och växte upp med sånger och berättelser från sin Chickasaw kultur. Te Ata’s resa för att finna sin rätta väg ledde henne genom ensamhet, upptäckter, kärlek och en fantastisk scenkarriär ända fram till att få uppträda för USA’s president, Europeiska kungligheter och publik över hela världen. Men den mest spännande och inspirerande berättelsen är hennes egen. Målgrupp: Från 13 år.

8. John Hron – Västsverige, sommaren 1995. En våg av nynazistiska våldsdåd sveper över landet. När John försvarar en elev i skolan dras han snart in i en dispyt med mobbaren. Konflikten eskalerar och orsakar spänningar mellan John och hans vänner. Det hela kastar en skugga över Johns planer för en framtida motorcykelsemester med sin flickvän och hans träning för de nationella kanotmästerskapen. Medan John försöker vinna tillbaka sina vänner, går mobbaren med i ett våldsamt gäng med nynazister. Målgrupp: Från 13 år.

9. Dallas Buyers Club – Ron Woodroof, en homofobisk narkoman får 1985 diagnosen HIV och beskedet att han bara hade trettio dagar kvar att leva. Han vägrar att acceptera sin dödsdom och börjar smuggla en mer effektiv bromsmedicin som fortfarande inte var godkänd i USA. Med hjälp av Rayon, en transsexuell AIDS-patient som han träffat på sjukhuset, skapar han ”Dallas buyers club” där HIV-positiva människor betalar en medlemsavgift för att få tillgång till alternativa behandlingsmetoder. Målgrupp: Från 15 år.

10. The Professor and the Madman – Professor James Murray antog utmaningen att göra den mest heltäckande ordboken som någonsin funnits. När definitionerna samlades in upptäckte professorn att en och samma man, doktor W.C. Minor hade bidragit med citat och texter till mer än tio tusen ord. Ordboksredaktionen insisterade på att hedra honom, men då uppdagades en chockerande sanning: doktor W.C. Minor var en morddömd veteran från det amerikanska inbördeskriget, inspärrad på en rättspsykiatrisk anstalt. Målgrupp: Från 15 år.

11. Suffragette – De var arbetande kvinnor som såg att fredliga protester inte gett någonting trots decenniers kamp. De insåg därför att en radikal kamp var den enda vägen till förändring. De riskerade att förlora sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv – allt i kampen för lika rättigheter. Maud är en vanlig arbetare som blir indragen i rörelsen av en slump. Plöstligt upptäcker den fredliga småbarnsmamman Maud att hon har blivit en eftersökt aktivist… Målgrupp: Från 14 år.

12. Agnus Dei – Mathilde, en ung fransk läkare, jobbar för Röda korset i Polen för att hjälpa överlevande från andra världskriget. En polsk nunna ber Mathilde om hjälp. Hon tas till ett kloster där hon träffar gravida nunnor som blivit ofredade av en grupp sojvetsoldater. Medan de förtvivlade nunnorna kämpar med att kunna acceptera sin graviditet så vänder sig klostret nu till Mathilde för hjälp och hon blir deras sista hopp. Målgrupp: Från 15 år.

13. Massakern i Katyn – Polen invaderades av Tyskland den 1 september 1939. Två veckor senare angrep Sovjetunionen från öst. Att 15 000 polska officerare försvann var länge ett olöst mysterium, men våren 1943 påträffades offren i en jättelik massgrav. Avrättningarna hade kommit som en direkt order från Stalin. Men den fullständiga sanningen låg gömd bakom järnridån tills det kalla kriget tagit slut. Målgrupp: Från 15 år.

14. Proxima – Den franska astronauten Sarah är den enda kvinnliga deltagaren i det rymdprogram som förbereder sig inför en ett år lång expedition. Eftersom hon är ensamstående mamma till en åttaåring är expeditionen än mer krävande psykiskt, och med lika delar skuld och mod försöker hon hitta balans i sin roll som banbrytare och mamma. Målgrupp: Från 15 år.

15. Den tysta revolutionen – Östberlin 1956. Theo och Kurt tar tåget till Västberlin, officiellt för att besöka morfars grav, men i själva verket för att gå på bio och spana på tjejer. En journalfilm från upproret i Budapest blir ett politiskt uppvaknande och tillbaka i skolan initierar de en tyst minut i solidaritet med det ungerska folkets protest mot sovjetiskt förtryck. Eleverna anklagas för att vara kontrarevolutionära och självaste utbildningsministern kallas in för att tvinga fram ett erkännande genom att hota med indragna diplom. Nu ställs klassen på prov. Stå upp tillsammans i solidaritet, eller avslöja sina kamrater? Målgrupp: Från 13 år.

16. Rött kort – Afrooz är stjärnan i ett damfotbollslag i Iran och efter många års hårt arbete blir hennes dröm sann: laget är i final i slutspelen i Malaysia. Men på flygplatsen visar det sig att Afrooz man, en känd TV-profil, har dragit in hennes resetillstånd. I Iran behöver en kvinna sin mans tillåtelse att resa och nu tror alla att hennes enda lösning är att övertala sin man att ändra sitt beslut. Men Afrooz är inte den som stillatigande accepterar sitt öde. Nu börjar istället en hård kamp för makten över sitt eget liv. Målgrupp: Från 13 år.

17. Misbehaviour – London, 1970. Miss World-tävlingen ska sändas från London och attackeras av Women’s Lib. Det blir en milstolpe i den kvinnliga frigörelsekampen. Den ambitiösa medelklasstjejen Sally har motvilligt tvingats inse att patriarkatet sätter käppar i hjulet för hennes studier och karriär. När hon träffar rebelliska Jo förenas de två klipska unga kvinnorna oväntat i kampen mot skönhetstävlingarnas föråldrade kvinnosyn. Målgrupp: Från 13 år.

18. Mjölkkriget – Den viljestarka, upproriska mjölkbonden Inga bestämmer sig för att förklara krig mot det kooperativ som styr med maffiametoder i ett litet isländskt samhälle. Oddsen är emot henne efter makens plötsliga bortgång, gården är skuldsatt och mjölkpriserna pressade. Men Inga sätter man sig inte på i första taget! När hon konfronterats med kooperativets hänsynslöse chef står det klart för henne att hon måste få med sig byns övriga bönder på sin sida för att vinna. Målgrupp: Från 14 år.

19. Kungen av Atlantis – Sedan barndomen har den ansvarsfulle Samuel ensam fungerat som förälder åt sin egen pappa. När Samuel träffar Cleo väcks ett hopp om frigörelse och att få leva ett eget liv. Men kärleken och medberoendet till den excentriske pappan håller honom fast. Målgrupp: Från 12 år.

Till samlingen Verklighetsbaserad film – urval

Önskar du fler verklighetsbaserade filmer?

Det finns! Vill du komma till samtliga filmer som är markerad med etiketten Verklighetsbaserad finns de här i en samlad sökning!